Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag en vind u hier geen passend antwoord, stuur ons dan even een mailtje via info@h2obedding.be.  Wij helpen u graag verder.

Onderhoud waterbed :

Hoe vaak en hoeveel H2O conditioner moet ik toevoegen?

Wij bevelen aan om zesmaandelijks de nodige conditioner aan elke watermatras toe te voegen.

Heeft u een waterbed met 1 grote watermatras dan moet u zesmaandelijks een H2O conditioner 250ml toevoegen aan de watermatras.

Heeft u een waterbed met 2 aparte watermatrassen dan moet u zesmaandelijks de inhoud van een H2O conditioner 250ml gelijk verdelen over beide matrassen.

Hoe vaak en hoeveel AKVA Long Life conditioner moet ik toevoegen?

Heeft u een waterbed met 1 grote watermatras dan moet u zesmaandelijks een AKVA Long Life conditioner 380ml toevoegen aan de watermatras.

Heeft u een waterbed met 2 aparte watermatrassen dan moet u jaarlijks AKVA Long Life conditioner 380ml aan elke watermatras toevoegen.

Hoe vaak moet ik mijn matrassen behandelen met H2O vinylreiniger?

Wij bevelen aan tweemaandelijks uw matras(sen) te behandelen met H2O vinylreiniger.

Het vinyl van uw watermatras bevat weekmakers.  Deze zorgen ervoor dat het vinyl soepel is.  De vinylreiniger heeft niet enkel een reinigende functie maar zorgt ook voor een beschermend laagje waardoor de weekmakers moeilijker kunnen ontsnappen uit het vinyl en deze minder snel zal uitharden.  Hoe soepeler het vinyl, hoe minder kans op lekkage!!

Hoe vaak moet ik mijn matrassen behandelen met de AKVA Vinyl Wash en AKVA Guard?

Wij bevelen aan tweemaandelijks uw matras(sen) te behandelen met AKVA Vinyl Wash.

Verder kan u 2 x per jaar het vinyl van uw watermatrassen behandelen met de AKVA Guard Crème dewelke een goede voeding geeft aan uw vinyl.

Het vinyl van uw watermatras bevat weekmakers.  Deze zorgen ervoor dat het vinyl soepel is.  De vinylreiniger heeft niet enkel een reinigende functie maar zorgt ook voor een beschermend laagje waardoor de weekmakers moeilijker kunnen ontsnappen uit het vinyl en deze minder snel zal uitharden.  Hoe soepeler het vinyl, hoe minder kans op lekkage!!

Hoe vaak moet ik mijn cover (tijk) uitwassen?

Wij bevelen aan om 2 à 4 x per jaar de cover van uw waterbed uit te wassen, afhankelijk of u veel of weinig transpireert.  Het gebruik van een goede matrasbeschermer bevelen wij ook ten zeerste aan om de cover extra te beschermen tegen vuil.

Hoe en op hoeveel graden mag ik mijn cover wassen?

De meeste recente covers zijn allen wasbaar op 60°.  Tevens mogen ze meestal ook in de droogkast.  Voor alle zekerheid gaat u best even op zoek naar de etiket met de wasvoorschrifen in de cover om zeker te zijn.

Wat is al dat zand op mijn watermatrassen?

Iedereen transpireert, ook tijdens het slapen.  De één al wat meer dan de ander.  Deze transpiratie wordt opgenomen door het laken, de matrasbeschermer en de cover van uw waterbed.  Overdag verdampt het vocht en blijft enkel het zout achter.  Dit zout dringt door tot op het oppervlak van de watermatras waar het blijft liggen.  Het zand in uw bed is dus eigenlijk helemaal geen zand maar zijn dus lichaamszouten aangevuld met huidschilfers, stof, enz.., kortom allemaal afvalstoffen van uw lichaam.  Wij bevelen aan om dit vuil te verwijderen (tweemaandelijks), eventueel met een stofzuiger met een zacht borsteltje alvorens uw matrassen te behandelen met de H2O vinylreiniger

Vies zegt u zo'n waterbed met al dat zand!! Wel in een gewone matras is dit zand ook aanwezig, maar ziet u het niet want daar zit het in de kern van de matras.

Bij een watermatras kan u deze afvalstoffen éénvoudig verwijderen waardoor huisstofmijt geen voedingsbron heeft en u een zeer hygiënische slaapomgeving ervaart. 

Wilt u voorkomen dat deze afvalstoffen tot op uw matras doordringen, dan kan u best een antistoflaag voorzien in uw waterbed.  Deze laag houdt al het vuil tegen, is afritsbaar en wasbaar op 60°. Zo blijven uw watermatrassen mooi hygiënisch!

Hoe vaak moet ik mijn watermatras(sen) ontluchten?

Wanneer u bij het draaien of bewegen in bed klotsende geluiden hoort moet u uw watermatras ontluchten.  Hoort u niets, dan moet u dus ook niet ontluchten.

Het is de bedoeling dat uw watermatras luchtvrij is zodoende deze een goede 'stille' ondersteuning kan bieden.

Heeft u lucht in de matras dan ervaart u klotsende geluiden, gaat de ondersteuning verminderen en gaan de stabilisatielagen ook sneller slijten.

Belangrijk dus dat er geen lucht in de watermatras aanwezig is. 

Watermatras ontluchten. Hoe ga ik tewerk?

Om uw watermatras te ontluchten heeft u een ontluchtingspompje nodig en een kleine handdoek.  Bekijk ons filmpje over ontluchten.  (Filmpje wordt zo spoedig mogelijk toegevoegd).

Verwarming waterbed :

Op welke temperatuur moet ik mijn verwarming instellen?

De optimale temperatuur om te slapen is 26° tot 28°.  Dit is ook ongeveer uw lichaamstemperatuur op de huid.  Kouder dan 26° mag u de temperatuur zeker niet instellen want dan gaat u uw lichaam afkoelen met als mogelijk gevolg krampen of spierpijnen.  Warmer dan 28° mag wel.

Mag ik mijn verwarmingselement afzetten of uittrekken?

U kan het verwarmingselement op de laagste stand (26°) instellen, maar u moet het wel steeds laten opstaan.  Als u het verwarmingselement zou uittrekken wordt uw watermatras koud en gaat de vinyl uitharden.  Ook in de zomer moet u het verwarmingselement laten werken.  Vermits de kamertemperatuur dan vaak hoog is zal het verwarmingselement weinig moeten aanslaan.

Hoeveel verbruikt een verwarmingselement?

Dat is moeilijk exact te zeggen vermits dit van vele factoren afhangt : 

  • De grootte van het bed en bijgevolg het aantal liters water
  • De temperatuur dewelke u instelt
  • De kamertemperatuur

 

Verwarming met analoge of digitale bediening?

De verwarmingsplaat dewelke onder de watermatras geplaatst wordt is bij beide identiek.  Het is dus enkel de sturing die anders is.  Bij het verwarmingselement met analoge bediening heeft u 1 draaiknop, warmer of kouder, heel eenvoudig.  Bij het verwarmingselement met digitale sturing heeft u een display waarop u de temperatuur per 0,1° kan instellen.  Verder kan u het uur aflezen, deze gebruiken als wekker en indien gewenst kan u ook zelf bepalen welke uren van de dag het toestel mag werken.  Misschien interessant wanneer u zonnepanelen heeft en reeds beschikt over een digitale meter!! 

Verwarming stuk, wat nu?

Merkt u dat het waterbed koud wordt dan zal hoogstwaarschijnlijk het verwarmingselement stuk zijn.  

Dit is een werkje voor twee personen.  Eén iemand trekt de watermatras opzij en de andere kan dan het oude element verwijderen en het nieuwe plaatsen.

Een verwarmingselement vervangen is op zich niet al te moeilijk maar we geven toch de raad om dit te laten uitvoeren.

Wenst u het toch zelf te vervangen dan is het zeer belangrijk dat wanneer u de watermatras omhoog trekt u er zeker op let dat u ook goed de stabilisatielagen in de matras mee vast heeft zodoende deze niet kunnen verschuiven of dubbelplooien.

Ligt het oude verwarmingselement te ver naar het midden onder de watermatras dan kan u het best gewoon laten liggen.

Wij plaatsen de verwarmingselementen steeds langs de rand onder de watermatras zodoende we er achteraf relatief éénvoudig aan kunnen. 

Lekkage :

Een lek, wat nu gedaan?

Geen paniek!  

Allereerst rits u de cover van uw waterbed.  Dan controleert u of de veiligheidsvoering overal nog mooi op zijn plaats zit zodoende er geen water uit het bed kan lopen.

U kan eventueel voor alle zekerheid de verwarmingselementen uittrekken maar normaal kan hier niets mee gebeuren vermits deze onder de veiligheidsvoering liggen.

Verwijder het water tussen matrassen en veiligheidsvoering met een opneemdoek en maak het bed zo droog mogelijk maar laat de matrassen zoveel mogelijk gewoon liggen.  Trek ze in elk geval niet naar boven want dan loopt er water onder de matrassen.

Als het meeste water weg is kan u op zoek gaan naar het fitje en een herstelling uitvoeren met een herstelset.

Zelf herstellen of laten herstellen?

Een watermatras herstellen is op zich niet zo moeilijk.  Als u wat handig bent kan u met een herstelset een fitje snel herstellen.

Gebruik nooit andere lijmen of dergelijke want als dit niet lukt dan is de kans achteraf groot dat de lijm van de herstelkit ook niet meer gaat hechten met het vinyl!!

Bent u niet zo handig, laat een herstelling dan best uitvoeren. 

Beslist u binnen de 30 dagen na herstelling om toch een nieuwe watermatras bij ons aan te schaffen, dan brengen we de betaalde kost voor de herstelling in mindering!

Hoe herstel ik een lek in mijn watermatras?

Voor de herstelling heeft u een herstelset nodig.  Hierin zit een stukje vinyl en een tube lijm.  U kan best een rond stukje vinyl uitsnijden dat wat groter is dan het lekje.  Vervolgens gaat u rond het fitje lijm aanbrengen alsook op het stukje vinyl.  Hou dit stukje vinyl goed vast want door de lijm gaat dit oprollen!  Blaas een minuutje op de twee delen met lijm zodoende deze al een beetje opdroogt.  Kleef het stukje vinyl op de matras en druk gedurende een paar minuten goed aan.  Controleer of de randjes overal goed hechten en breng zo nodig nog wat extra lijm aan.

Na een uurtje of twee is de herstelling reeds goed uitgehard en kan de matras terug beslapen worden. 

Kan mijn watermatras volledig leeglopen bij een lekkage?

Neen, mocht er een lekkage ontstaan dan is dit in de meeste gevallen een zeer klein gaatje of scheurtje in het vinyl.  Wanneer u op de matras ligt en er dus druk wordt op uitgeoefend zal er water uit het lek komen.  Wanneer echter niemand op het bed ligt zal er in vele gevallen geen of amper water uit de watermatras lekken.

Het water dat uit de matras is gelekt wordt tevens opgevangen door de veiligheidsvoering (liner) waar de matrassen in liggen.  Er kan dus geen water uit het bed lopen.  Vermits er tussen de matras(sen) en de liner niet al te veel plaats is kan er ook niet al te veel water lekken uit de matras.